ODONTOTERAPİ
Beyaz, göz kamaştırıcı gülüşün ve taze göğsün ilk şartı sağlıklı dişlere ve ağza sahip olmaktır. Ağız içi sağlığı birçok olumsuz faktörden etkilenir.
Bundan dolayı diş hekimliğinde diş eti, diş kökü, dil, damak ve çene kemiği gibi yapıların bir kombinasyonu olduğu düşünülmektedir. Diş ve diş eti problemleri büyük ölçüde değişken olduğu için birçok diş tedavisi yöntemi de bulunmaktadır.
Dişeti Hastalıklarının Tedavisi
Diş eti, diş kökünü saran, steril ortamda tutan ve diş kökünü kan damarları ile besleyerek dişi canlı tutan dokunun yapısıdır. Ancak diş eti çekilmesi ve dişeti kanaması gibi durumlar bu dokuda bir problemin varlığına işaret eder.
Diş eti çekilmeleri diş kaybına kadar varan sürecin başlangıcı olabilir. Diş eti çekilmesinin tedavisinde diş yüzeyinden bakteri ve tartarlar temizlenir. Sağlıklı dişeti kapalı kalması gereken bölgelere tekrar yapıştırılır. Bu yönteme "küretaj" da denir. Dişeti güçlendirici diş macunu ve ilaçlar tedaviyi desteklemek için kullanılabilir. Bakteriler dişlerin tabanında birikerek bir süre sonra dişlerin ara kısımlarına yerleşerek diş köküne kadar çürümeye neden olurlar. Bu durumda diş kökü hava ile temas eder ve zarar görebilir.
Bu temas sonucunda diş iltihabı oluşur ve bir sonraki aşamaya gelindiğinde diş çekilir. Duruşta çürük kısımlar temizlenir ve boşluklar dişe uyumlu malzemelerle doldurulur. Bu diş kayıpları olmayan bir uygulamadır. Günümüzde birçok çeşit ambalaj malzemesi bulunmaktadır.
Kök kanal tedavisi
Çürükler dişin sinir kısımlarına zarar veriyorsa, durdurulmadan önce kanal tedavisi tercih edilir. . Aynı zamanda sorunun tekrar oluşmasını da engeller. Bu yöntemde çürümüş kısımlar temizlendikten sonra sinirler kesilir. Daha sonra bu parçalar sterilize edilerek ambalaj malzemeleri ile kapatılır. Bu nedenle dişte bir daha ağrı olmayacaktır.
Diş çekimi
Diş çekimi, iyi bir diş hekiminin tercih etmesi gereken son seçenektir. Bu yöntem, tamamen kaybedilen dişler için uygulanır. Lokal anastezi ile diş bütün veya fragmental olarak çıkarılır. Yirmilik dişin çekilmesi daha zor ve riskli bir operasyon olarak düşünülmektedir. Kökleri zayıf olsa da boyutları iri veya çene kemiği ile bitişik olabilir. Bu durum çene kemiği ameliyatı gerektirir.
Protez
Protezler ve diş köprüleri, diş kemiği üzerindeki büyük boşluklar için uygulanan yapay diş teknikleridir. Yarım veya tam damak protezleri kişinin ağız ölçüsüne göre tasarlanır. Sabit veya portatif olarak hastanın ağzına yerleştirilir.
İmplant
İmplant, özellikle diestem problemlerinde veya tekil ön kayıplarda dişin çene kemiğine vidalanması ile yapılan bir uygulamadır. Proteze göre daha rahat ve doğal sonuçlar verir.
Ortodonti Tedavisi
Ortodonti tedavisi diş deformitesi adı verilen durumun giderilmesi için uygulanır. Diş teli ile çene kemiği üzerinde dişin düzgün hizalanmasını sağlar. Uzman diş hekimi kontrolünde belirli aralıklarla diş telleri çıkarılır, sıkıştırılır veya değiştirilir. Amaç, en doğal ve estetik görünüme ulaşmaktır.
Türkiye'de diş tedavisi
Diş tedavisi ile ilgili doğru prosedürleri belirlemek için panoramik çene filmi gereklidir. Şikayetlerinizi ve radyografi filmlerinizi web sitemizdeki formlar ile paylaşmanız durumunda anlaşmalı diş hekimlerimiz tarafından analiz edilir ve uygun prosedürler hakkında detaylı olarak bilgilendirilirsiniz.
İMPLANT ODONTOTERAPİ
Diş hekimliğindeki en önemli uygulamalardan biri olan implant, birçok farklı amaç için kullanılabilen bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde kaybedilen dişlerin yerine çene kemiği üzerindeki boşluklara vida ile yeni dişler yerleştirilir. Yerleştirilen dişler kalite özelliklerine göre pek çok farklı grupta incelenebilir.
Ortodonti Tedavisi
Çocukluk çağından itibaren en büyük sorunlardan biri olan diş deformitesi kendine güveni olumsuz yönde etkilemekte ve bazen çiğneme ve yeme bozukluklarına neden olmaktadır. Diş deformitelerinin giderilmesinde implant, '' diş teli '' adı verilen ortodontik tedavi ile birlikte kombine estetik çözüm olarak tercih edilebilir. Diş deformiteleri önlenirken hem diş çekimi hem de diş kayması nedeniyle implant ile çene kemiği üzerindeki boşluklara yeni dişler yerleştirilir.
Diastema Kapatma
Diastema genellikle estetik diş hekimliğinin doğuştan gelen bir problemidir. Alt veya üst çene kemiğinin büyük olmasından dolayı dişler çene kemiği üzerinde seyrek dizilmiş olabilir. Öte yandan iki ön dişte diş yanlarının olmaması mümkündür, buna '' yanal '' denir. Bu durumda da profesyonel olarak boşluklar implant ile kapatılır.
Diş Protezlerinde Alternatif Tedavi Yöntemi
Ayrıca diş protezlerine alternatif olarak implant tercih edilebilir. İmplantın dentin tamamına veya çene kemiği üzerindeki geniş boşluklara uygulanması mümkündür. Dişin çene kemiğine sabitlenmesi işleminin boşluklar üzerine uygulanmasına gerek yoktur.
İmplant Odontoterapisinin avantajları nelerdir?
Diş protez yönteminde, protezlerin portatif olarak kullanılmasından dolayı hijyen ve diş eti problemleri ortaya çıkabilir. Ancak implant tedavisinde böyle bir sorun yoktur. İmplantlar küçük şekil değiştirmeye maruz kaldıkları için konuşma ve yeme problemlerine neden olmazlar. Bunları orijinal dişleriniz olarak kullanabilirsiniz. İmplantlara uyum süreci daha kısadır. En doğal görünümü elde etmek implantın avantajlarından biridir. Diş minesi tasarımında emici malzemeler kullanıldığından doğallığa ulaşmak daha kolaydır.
İmplant dış vücutta reaksiyona neden olur mu?
İmplant dişlerinin çene kemiğine yerleştirilmesinde vida kullanılır. Zirkonyumdan yapılan vidalar diş eti ve dentin ile reaksiyona girmeyen bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle vücut vidalara tepki veremez.
İmplant Odontoterapi Seansları
İmplant uygulamalarında tedavinin birkaç aşaması vardır. Vidalar yerleştirildikten sonra bu vidaların üzerine koruyucu dişler yerleştirilir. Ağız yapınız ile uyumlu bir diş boyutu elde etmek için belirli aralıklarla yapılan birkaç testten sonra en doğru diş kalıbı elde edilir. Tedavi süreci, koruyucu dişlerin çıkarılması ve çene kemiği üzerindeki vidalara gerçek implant dişlerin yerleştirilmesi ile sona erer.
Türkiye'de diş tedavisi
Doğru prosedürleri belirlemek için panoramik çene filmi gereklidir. Şikayetlerinizi ve radyografinizi web sitemizdeki formlarla paylaşmanız durumunda anlaşmalı diş hekimlerimiz tarafından analiz edilir ve uygun prosedürler hakkında detaylı olarak bilgilendirilirsiniz.