Beş duyumuzdan biri olan gözlerimiz, dünyanın güzelliklerini görmemizi sağlayarak hayata tutunmamızı sağlar. Öğrenme ve algılama üzerinde önemli bir yere sahiptirler. Yaş, genetik hastalıklar ve dış faktörler onları olumsuz etkileyebilir. Ancak günümüz teknolojisi ile göz hastalıkları konusunda pek çok tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Robotik yöntemlerle birçok göz hastalığı tedavi edilebilmektedir.
Göz hastalıkları üzerindeki en önemli faktör de erken teşhistir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlık göz ardı edilmemeli ve periyodik olarak görsel kontroller yapılmalıdır.
Göz Hastalıkları ve Tedavileri:
Katarakt
Gözümüzün yapısında özel kondansatörler bulunmaktadır. Dış etkenler nedeniyle ileri yaşlarda bu tüketiciler şeffaflaştıkça katarakt oluşur. Gördüğümüz tüm nesneler bulanıklaşır. Ayrıca ileri düzey katarakt nesnelerin kafa karıştırmasına neden olur. Cerrahi müdahale ile katarakt tedavisinde başarı oranı yüksektir.
Göz tansiyonu
Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen bu diazaz, glokom olarak tanımlanmaktadır. Erken teşhis ve erken tedavi ile tedavi edilebilen buzul, görme kaybına yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle düzenli olarak yıllık göz muayenesi yapılmalıdır.
Buzul hastalığı tedavisi 3 şekilde yapılır:
İlaç tedavisi
Cerrahi tedavi
Lazer tedavisi
Kornea Keskinliği
Keratokonus olarak bilinen bu kalıp, gözün üst katında yer alan kornea olan şeffaf alanın ilerleyici incelmesi veya keskinleşmesi ile oluşur.
Daha çok ergenlik döneminde ortaya çıkar ve genellikle yirmili yaşlarda insanların dikkatini çeker. Dünya nüfusunun yaşlanmasıyla daha da sıklaşmaya başlayan bu hastalığın tedavisi uzman hekimler tarafından düzenli takiplerle yapılmaktadır.
İlk başta gözlükler tedaviye uygulanır. Göz içi halka tedavisi etkili yöntemlerden biridir. Dışarıdan bakıldığında görünmez ancak hasta istediği zaman çıkarabilir. Ömür boyu tutuklanmasında yanlış bir şey yok.
Korneanın keskinliği, kornea moleküllerinin etkilenebildiği çapraz bağlama yöntemi ile engellenebilir. Bunun bir diğer tedavi yöntemi ise kornea naklidir. Operasyon genel anestezi ile yapılır ve hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Son olarak excimer lazer de korneanın keskinleşmesini engelleyen yöntemler arasındadır.
Retinis Pigmentosa
Retinis pigmentosa olarak bilinen ve daha çok akraba evliliklerinde görülen bu hastalık kalıtsal retina olarak tanımlanmaktadır. Hastanın görüşünün ortasına bir çip yerleştirilerek üzerinde kamera bulunan özel gözlüklerle tedavi edilir.
Atomsal lazer
Miyop, astigmatik ve hipermetrop gibi göz kusurlarını tedavi etmek için yapılan cerrahi bir operasyondur. Lazer tedavisi, FDA onaylı güvenli bir tedavi teknolojisidir.
Excimer laser için gözünüzün uygun olup olmadığını hekiminiz belirleyebilir. Uygunluğun belirlenmesi için tam göz muayenesi ve bazı ileri analizlerin uygulanması gerekir.
Excimer lazer tedavisi ile kusurların tamamına yakını düzeltilebilir. Aynı gün içinde hastaneden çıkmanız mümkündür.
Excimer lazer ile tedavi edilemeyen kişiler:
Daha önce göz ameliyatı geçirmiş kişiler
Keratokonus hastaları
Hamileler
Emziren anneler
Romatizma hastaları
Diyabet hastaları,Makula Dejenerasyonu
Retinanın merkezinde meydana gelen göz hastalığıdır. Genellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde ortaya çıkar ve ileri düzeyde görme sorunlarına neden olabilir. 2015 yılı itibari ile geliştirilen fotodinamik tedavi ve ilaç tedavisi ile uzaklaştırılabilmektedir.
Göz nakli
Nitekim bir kornea nakli olup, ölü kişilerden hastaya kornea nakli ile tedavi edilmektedir. Gözün sağlıklı bölgeleri ekim sırasında zarar görmez ve ekim sırasında hastanın göz dokusu reddi daha önce görülmemiş bir durumdur. Bu tedavinin% 99 oranında olumlu yanıt verdiği söylenebilir.
Türkiye'de Göz Hastalıklarının Tedavisi
Dosyalarınızı web sitemizdeki başvuru formu ile göndermeniz durumunda dosyalarınız uzman hekimlerimiz tarafından değerlendirilir ve tedavi süreciniz hakkında bilgilendirilirsiniz.