Erken teşhis canlı kurtarır '' sloganı onkoloji disiplini için oldukça önemlidir.
Onkoloji, kanser ve tümörleri inceleyen bir bilim dalıdır. Kanserin teşhis ve tedavisini uygular. Onkoloji, adını Latince Oncos ve Logos kelimelerinden oluşan bir terimden alır. Oncos şişme demektir ve lokomotif bilim demektir.Vücudun yapı taşları hücrelerdir. Hücreler dokuları, dokular organları oluşturur. Kanser hücresel aşamada ortaya çıkar.
Hücreler oluşur, büyür, bölünür ve yenilerinin oluşmasını sağlar. Hücreler yaşlandığında ölürler ve yenileri oluşur. Ancak döngü her zaman bu şekilde ilerlemiyor. Hücreler bazen kontrol edilemez hale gelmelerine rağmen ölmeyebilir ve büyüyebilirler. Anormal büyüyen dokuya tümör denir.
Tipler veya Tümör
Onkoloji bilim dalında yer alan tümörler, iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere 2 gruba ayrılır. İyi huylu tümörler ciddi bir zarara neden olmaz ve belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Ancak kötü huylu tümörler yaşam için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Bazı kötü huylu tümörler vücuttan atılmalarına rağmen tekrar büyüyen bir özelliğe sahiptir. Yuvarlak organlara zarar vermekle birlikte vücuda yayılan bir tehdit oluştururlar.
Onkoloji ile ilgilenen disiplinler
Onkoloji ile ilgilenen disiplinler arasında cerrahi onkoloji, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi yer almaktadır. Tüm bu disiplinlerin koordinasyon içinde çalışması durumunda tedavi ve hastalık takibi daha kolay uygulanabilir. Cerrahi onkoloji yarının teşhis ve çıkarılmasında önemli bir role sahiptir. Kanser tanısı alan hastalara veya ameliyatla tedavi edilemeyen vakalarda kanser ilaçları ve radyoterapi uygulanmaktadır. Tıbbi onkoloji, hastalık teşhisi konulduktan sonra ilaç tedavisi ile ilgilenir.
Kemoterapi Uygulaması
Kemoterapi, onkoloji disiplinindeki hastalar için uygulanan bir yöntemdir. Tümör tipine göre en uygun tedavi uygulanır. Hedefler, tümörü tamamen yok etmek, hastayı iyileştirmek, yayılmasını önlemek, büyümeyi durdurmak ve tümörün neden olduğu durumları söndürmektir. Kemoterapi, kanser konusunda oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak bazı durumlarda tümörü tamamen yok etmez, sadece semptomlarını azaltır. Onkoloji kanserli hücreleri teşhis eder ve tedavi sürecini başlatır. Hasta için en uygun süreci belirler. Onkolojik hastalıkların tedavisi, yerine ve ilerlemesine bağlı olarak zaman alabilir.